De geschiedenis van Rummikub

Rummikub was origineel een kaartspel. De Roemeen Ephraim Hertzano kreeg in zijn land echter te maken met een verbod op het spelen van kaartspellen. Door zijn beroep had hij toegang tot plastic, waarmee hij in de jaren '30 de basis legde voor de bekende Rummikub steentjes. In eerste instantie werd het spel enkel verspreid in de sociale omgeving van Ephraim Hertzano. Dit veranderde echter toe hij verhuisde naar Israël.

Hertzano begon op grotere schaal handgemaakte Rummikub spellen te produceren. Deze werden huis-aan-huis verkocht en bij winkel eigenaren aangeboden. De productie kwam pas echt in een stroomversnelling zodra Hertzano's zoon, Micha, een business opleiding ging volgen in de VS. Het spel werd meegenomen, waarna het in 1977 bekend werd via de Johnny Carson show. Dat jaar werd het ook het meest verkochte spel wereldwijd. Lemada Light Industries Ltd, de producent van Rummikub, is nog steeds in handen van de Hertzano familie.

Rummikub in Nederland

Rummikub werd eind jaren '70 in Nederland geïntroduceerd. De jonge ondernemer Adi Golad kwam in Israël in aanraking met Rummikub, waarna hij besloot het spel mee te nemen naar Nederland. Ook hij besloot het spel eerst te verspreiden binnen zijn sociale omgeving. In 1983 kwam echter de doorbraak. Dat jaar werden 600.000 spellen verkocht. Inmiddels heeft Goliath, de onderneming van Adi Golad, ruim 6 miljoen exemplaren van Rummikub verkocht. Door de jaren heen zijn er vele varianten op de markt gebracht.

Online spelen

Sinds 2001 is het mogelijk geworden om Rummikub ook online te spelen. De populariteit van deze online variant is gedurende de laatste jaren toegenomen, waardoor er ook steeds meer online aanbieders op de markt zijn. Online is Rummikub weer omgezet in een kaartspel en wordt het vaak vermeld onder de naam Rummy. Tegenwoordig is het mogelijk om Rummikub te spelen voor geldprijzen.